<<  Home
 Voja Antonić

Kremansko
neproročanstvo


Studija jedne obmane
DOWNLOAD

- E ne! Pogodi Tarabić!

Tim rečima su ljudi posle svakog važnijeg događaja komentarisali činjenicu da su Tarabići to već unapred prorekli - bar ako je verovati dr Radovanu Kazimiroviću, jer je to njegova tvrdnja iz 1928. godine. Ni do današnjeg dana ništa se nije promenilo, s obzirom da mnogi i danas veruju da su Tarabići zaista imali prekognističke moći i da su znali šta će se dogoditi u budućnosti. Najveću zaslugu za širenje ovog verovanja imaju novinar Dragoljub Golubović-Pižon i Dejan Malenković. Oni su 1982. godine objavili knjigu "Kremansko proročanstvo - šta je bilo, šta nas čeka", koja je postigla veliki uspeh, pa je u sledeće dve decenije imala preko deset izdanja.

Događaje o kojima knjiga govori možemo da podelimo u tri grupe. U prvoj je ono što se dogodilo pre nego što se proročanstvo pojavilo u pisanom (ili bilo kom proverljivom) obliku, i opšti zaključak za ovu grupu je da su proroci sve savršeno pogodili. U drugoj grupi su događaji za koje nije data vremenska odrednica, pa tako možemo da pretpostavimo da pripadaju budućnosti, jer se još uvek nisu ispunili. U trećoj grupi je najava onoga što je u trenutku objavljivanja (pazite, ne navodnog davanja proročanstva od strane Tarabića, nego objavljivanja u štampi ili knjizi) bilo budućnost, ali je sada za nas to prošlost, pa možemo objektivno da procenimo koliko su Tarabići zaista bili uspešni u proricanju događaja.

Ova treća grupa za nas je najzanimljivija. Ako uporedimo različita izdanja pomenute knjige, videćemo da svako novo izdanje nosi sa sobom izmene kojima se proročanstva iz ove grupe neprestano podešavaju tako da odgovaraju onome što se već dogodilo. Ipak, period koji je protekao od prvog izdanja Golubovićeve knjige, nedovoljan je da se celo proročanstvo dovede u sumnju. Zato ćemo pregledati dokumentaciju koja seže ceo vek unazad. Pošto se u 20. veku dogodilo mnogo značajnih stvari, lako ćemo poređenjem tadašnje štampe i knjiga sa stvarnim događajima doneti objektivnu procenu da li se kremansko proročanstvo zasniva na istini ili obmani.

Posle dosta vremena provedenog u arhivu Narodne Biblioteke u Beogradu, biblioteci SANU i biblioteci Matice Srpske u Novom Sadu, proverio sam dovoljno tragova koji mogu da pomognu u analizi. To su sledeći tekstovi i knjige:

1902. 30. april, Pera Todorović: "Jedno proročanstvo" ("Male novine")
1902. 9-12 maj, Čeda Mijatović: Serija tekstova "Jedno proročanstvo" ("Male novine")
1903. 29-31. maj, Pera Todorović: "Crno proročanstvo" ("Ogledalo")
1915. 11. septembar - 9. oktobar, dr Radovan Kazimirović: serija tekstova "Kremansko proročanstvo" ("Niški glasnik") (ovi tekstovi ne postoje ni u jednoj dokumentaciji, verovatno je da su uništeni u bombardovanju 1941. godine)
1915. 14. septembar, anonimni autor: "Na brzu ruku" ("Vreme")
1916. 23. april, anonimni autor: "Kremansko proročanstvo" (Solunska "Velika Srbija")
1928. 4-26 decembar, dr Radovan Kazimirović: "Kremansko proročanstvo" ("Vreme")
1928. 30. decembar, anonimni autor: "Još nešto o kremanskom proročanstvu" ("Vreme")
1940-1941, dva izdanja, dr Radovan Kazimirović: "Tajanstvene pojave u našem narodu - kremansko proročanstvo" ("Knjižarnica Milorada P. Milanovića", Beograd)
1982-1998, 12 izdanja, Dragoljub Golubović i Dejan Malenković: "Kremansko proročanstvo - šta je bilo, šta nas čeka" ("Zapis", Beograd)
 

Knjiga je izlašla iz štampe 2002. godine. Format knjige je A5, broj strana 176.

  


Sada možete da preuzmete kompletnu knjigu u PDF formatu, jedno po jedno poglavlje.

Ako ne želite da preuzmete celu knjigu u jednom PDF fajlu nego jedno po jedno poglavlje, to možete da učinite
ovde.

Koliko će Vas to koštati? Samo malo vremena potrebnog za download fajlova i malo dobre volje za čitanje.

 

NAPOMENA: Sva prava autora knjige su zadržana. Knjigu slobodno možete da prepišete u svoj kompjuter, da je tu čuvate i čitate do mile volje, da je kopirate u elektronskoj formi i da te kopije nudite prijateljima, da postavljate link koji upućuje na ovu stranicu (to je čak poželjno), ali bez pismene saglasnosti autora NE MOŽETE da je na bilo koji način izdajete komercijalno.
 


DOWNLOAD