Home
· Ja · Priče
  

  
<<
    >>
  

KRATKE PRIČE

14

MESSIAH

  

Kroz mrežu krivih uličica, tako uskih da ponegde mogu da dodirnem kuće sa obe strane, pratim poznati zvuk i ne verujem ušima. The mighty God, the everlasting father, the prince of peace... tako davno sam zavoleo taj oratorijum da se dosad već ugradio u svaku moju ćeliju. Nikad ga ni sa kim nisam podelio, mislio sam da ga je Handel samo za mene komponovao, a sad ga slušam kako odzvanja ulicama pustog grada u kome sam se zatekao poslednjeg dana februara, po vetru i sitnoj ledenoj kiši.

Evo i crkve. Ne razumem ni reč nemački, ali mi je jasan plakat kojim se za sutra najavljuje premijera oratorijuma Messiah. Dakle, ovo je generalna proba. Glavni ulaz je zaključan pa ostajem napolju, ali bar je kiša prestala.

Unto us the son is given. Otkud ovde staccato? Zbog njega ženski soprani deluju senzualno, gotovo nepristojno. Nikad nisam čuo ovakav aranžman. Pojavljuje se muški hor, ženski glasovi ga najpre prekrivaju, a onda istim bezobraznim staccatom pozivaju da im se pridruži negde visoko... And the government shall be upon his shoulder... poslednji slog neočekivano prelazi u legato. Zatvorio sam oči i čarolija se dogodila. Mora da sam bio visok bar kao crkva, jer je vetar fijukao oko mene isto kao i oko nje.

Ispod vokala koji su lebdeli negde između oblaka razaznajem dva glasa. Borko i Bane se glasno smeju i prilaze mi.

Pivnica začudo nije previše zadimljena, ali je neko odvrnuo muziku više nego što prija zvučnicima, pa trešte kao kante. Kelner sa leptir mašnom na kojoj bljeskaju šarene svetleće diode donosi mi džinovsku kriglu piva koje sigurno neću moći da popijem. Borko me fiksira kroz zatamnjene naočari bez okvira i pita da li znam šta znači Pupasch. Da, već sam čuo, i mislim da je neumesno da se pivnici daje ime po gasovitim produktima varenja, ali to ne pokazujem nego se usiljeno smejem. Bane se smeje grohotom.

Kad smo izašli već je bila noć, ali se iz crkve još čuo hor. Moj predlog ne samo da prihvataju, nego su iza žutog kioska pronašli sporedni ulaz u crkvu i evo nas u prostranom predvorju. Na podu se suše desetine otvorenih kišobrana, a iznad njih lebde glasovi koji kroz otvorena vrata visoka preko tri metra dolaze iz centralnog hola. Prvi put u životu slušam oratorijum uživo sa crkvenom akustikom i tu su svi uslovi da se čarolija ponovo dogodi, ali odjednom zatičem sebe kako slušam muziku kroz uši svojih drugova. Gde su oni? Vraćam se u predvorje i, trenutak pre nego što sam ih ugledao, shvatam sve i osećam kako mi se od užasa mehurići penju uz kičmu. Potpuno slepi i gluvi za lepotu koja im se nudi, oni mirno merkaju koje kišobrane će ukrasti.

Evo me ponovo u centralnom holu crkve gde sedim na drvenoj klupi i slušam muziku za koju iz iskustva znam da je čarobna i neponovljiva. Blessing and honour, glory and power be unto him forever. Amen.

     
Home · Ja · Priče

<<    >>