Home
· Ja · Priče
  

  
<<
    >>
  

KRATKE PRIČE

5

MODLI

   
(PROČITANO U EMISIJI "MODULACIJE" NA BEOGRADU 202
15. JUNA 1996. GODINE)
 

Srećan sam što uživam ovakvo poverenje - Zoran Modli nijednom nije zatražio da unapred pogleda priču koju ću pročitati. Veruje mi i dozvoljava da sam režiram ovaj trenutak. Ovog puta zloupotrebljavam poverenje i ovo što čitam nije priča. To je portret jednog mog prijatelja: Zoran Modli, onakav kakvog ga ja vidim.

Glas, intonacija, ritam slogova u rečenici, razvlačenje pretposlednjeg sloga da bi se poslednji pretvorio u prasak, stvaranje dinamike u salati od muzike i reči - i vi onda kažete Da, to je Zoran Modli, znam ga. Tako sam i ja mislio. A onda sam dobio priliku da ga malo bolje upoznam.

Prva zanimljiva stvar je sposobnost da vodi više dijaloga u isto vreme. Recimo, dok sagovornik pravo u mikrofon odgovara na njegovo pitanje, on razgovara s nekim trećim i u isto vreme mimikom daje instrukcije muzičkom saradniku. A kad po promeni ritma nasluti kraj odgovora, oštro podiže regler na mikseti, okreće se ka mikrofonu i uskače s komentarom ili novim pitanjem.

Očekivali biste da mu ovakve situacije smetaju, ali naprotiv, baš je to ono što mu treba: dinamika, pokret, aktivnost. Kad toga nema, on pokreće rezervnu varijantu: ustaje i pravi skokove i čučnjeve, jer mu trebaju pune baterije za rečenicu kojom ispraća poslednji takt muzike.

I onda, kad pomislim da sam ga snimio onakvog kakav jeste, ulovim ga u situaciji u kojoj sigurno ne želi da bude ulovljen: zagledan u tačku koja je negde daleko od ove skučene sobe, gleda se pravo u oči sa svojim problemima. Samo za trenutak, a onda se prene i odmah nalazi prečicu do stanja u kome je pre toga bio. I baš u tome mu zavidim - za isto podizanje raspoloženja, meni bi trebali sati borbe sa sobom. Zato sam počeo da koristim trik: subotom dolazim u emisiju, i ako sam loše volje, zakačim se za njegovu energiju i švercujem se. Verujem da ste i vi učinili isto bar jednom dok ste slušali emisiju. Ako niste, pokušajte: vredi truda.

Ali ovo je moj trenutak. Znate šta ima novo? On sedi bez pokreta, ćuti i gleda me preko miksete kroz staklo. Izgleda da sam uspeo: iznenadio sam ga!

     
Home · Ja · Priče

<<    >>