Projekti


 
Ako ste bili u Americi (ja nisam), mogli ste da zapazite da se tamo pod nazivom "project" protura sve i svašta. Recimo, na kesici instant-supe piše kako da izvedete "projekat kuvanja supe" (ili pudinga, ili bilo čega drugog). Ako, dakle, termin "projekat" uzmemo tako široko, moj dosadašnji život veoma je plodan što se projekata tiče.

Šalu na stranu, projekata (čak i onih ozbiljnih) imam toliko da neću ni da pokušam da ih se svih setim. Ipak, red je da nabrojim bar neke veće.

Da bih mogao da se bavim ovim izazovnim poslom, morao sam sve vreme da usavršavam i da gradim svoju razvojnu opremu. Priznajem da mi je ovo redovno donosilo najviše zadovoljstva. Osim jednog brisača eproma, nikad nisam kupio ništa od opreme (kompjutere ne računam). Emulatori (bar šest generacija), analizatori (tri), programatori (četiri ili pet), sonde (bezbroj) - svaki od uređaja je pošteno odradio svoj radni vek i opravdao trud uložen u gradnju.

Na kraju, kao posebnu poslasticu, opisaću moj omiljeni projekat, kome je to i prvi izlazak u javnost - o tome dosad nigde niste mogli da čitate. Ali, da krenemo redom.
  

1976: Life

1981: Arbitar

1982: Alarmna centrala

1983: Galaksija

1993: Imati i nemati

1999: Bombasti honorar

2000: Rekvizit za bal vampira