Mali saveti
 

    

  
Kako da postanete...

PROROK
  

Znate li kako se postaje prorok? Ne trebaju vam nikakve diplome niti studije, ne morate da pročitate ni jednu jedinu knjigu, čak ne morate da budete ni pismeni. Ne morate da znate šta će se dogoditi u budućnosti niti da imate proročke vizije - u poverenju, nemaju ih ni proroci. Treba samo da kažete: ja sam prorok. Onda skoknite do TV Palme ili do Pinka, ugovorite koliko košta jedan polusatni termin i postali ste prorok. Ne žalite para: vratiñe vam se stostruko.

Kad započne snimanje emisije, obavezno neka vam oko vrata bude debeo zlatan lanac, sa okačenim krstom veličine dlana. Bezobrazno gledajte u kameru i pričajte kako ste nekoliko meseci unapred prorekli sve o terorističkom napadu u Americi, o pobedi i krizi u DOS-u, o ovome ili onome... moraćete da lažete, ali isto rade svi proroci, pa morate i vi. To je neophodno, jer morate nekako da steknete poverenje publike i da je uverite u to da ste prorok. Svi tako rade. Ovakva proročanstva, koja se izriču posle događaja, zovu se retrodatirana proročanstva i sastavni su deo svakog proročkog nastupa.

Onda dajte neke neodređene prognoze za nastupajuñi period, neke koje ćete tako formulisati da moraju da se ispune. Recimo, recite da će se u tom-i-tom mesecu negde u svetu srušiti avion sa crvenim detaljima na repu (svi avioni imaju po neki crveni detalj na repu), ili recite da nas sledeće godine čekaju poplave ili suša ili neki manji zemljotres (biće i jednog i drugog i trećeg). Takva proročanstva, koja se uvek ispunjavaju, zovu se džoker-proročanstva. Ona liče na mrlje od mastila, u kojima će svako da pronađe i da prepozna ono što želi ili što ste mu sugerisali. Kasnije, kad se vaša proročanstva ispune, citiraćete sebe (mala naknadna doterivanja proročanstava uvek su dozvoljena) i reći ćete kako ste tačno znali šta će se dogoditi.

Pored retrodatiranih i džoker-proročanstava, treba da date i manji broj konkretnih i rizičnih predskazanja, od kojih se većina neće ispuniti, ali će vam uz malo sreće jedan “superpogodak” osigurati mesto među besmrtnicima. Ne treba da se plašite promašaja, jer su proroci miljenici medija pa će svaki neuspeh ubrzo biti zaboravljen. To se zove “kratko pamćenje”, za koje smo mi Srbi pravi specijalisti.

Nikada ne govorite kada treba očekivati ispunjenje vaših proročanstava, jer biste time znatno umanjili šansu za pogodak! Čak i ako se proročanstvo nikada ne ispuni, vi uvek možete da kažete da će se kad-tad ispuniti - pa niste ni rekli kada će!

Poželjno je takođe da izmislite neku priču o susretu sa Bogom, Isusom, ili bilo kim ko ima dovoljno autoriteta da može da vam pokloni proročke moći. Neka to bude, recimo, uklopljeno u, takođe izmišljenu, priču o Vašoj kliničkoj smrti, kad ste dodirnuli granicu života. Ne zaboravite da pomenete belu svetlost na kraju tunela, to svi rade.

Onda neka vam se u emisiji javljaju telefonom prijatelji kojima ste unapred napisali šta treba da kažu. Vi samo lupajte, a oni neka potvrđuju i neka vam se dive. Poželjno je da im pripremite listu komplimenata i titula koje će vam oni davati, kao što je kralj (kraljica) među prorocima, balkanska proročica, beli mag, vidoviti ovaj ili onaj i tako dalje. Nije važno šta pričate, važno je da koristite stručne izraze kao što su: karma, čakra, aura, Tarot, astralna projekcija, amajlija, nebeski narod, božji dar, dobrobit čovečanstva, sto hiljada maraka, kabinet, Mercedes SL metalik, i tako dalje.

Kao što vidite, prorokovanje je lakše nego što vam je na prvi pogled izgledalo. Treba imati talenta za komunikaciju sa publikom i malo šarmantne razmetljivosti, a uspeh će doći sam od sebe čim objavite da posedujete proročke sposobnosti.

Čestitam! Upravo ste postali prorok!