Proročanstva

2

Lav Geršman, vidovita Branka i beli mag Simo Spremo:
Koštunica će izgubiti na izborima


Prorok koji nije pogodio dan početka i kraja bombardovanja, Lav Geršman, dao je u februaru 2000. godine za čitaoce beogradskog Glasa javnosti još neke prognoze za nastupajući period. Evo jednog proročanstva koje se tada odnosilo na budućnost, ali je sada već prošlost:

Glas javnosti: Hoce li biti izbora ove godine?
Lav Geršman: Bice. Ali, današnja opozicija neće pobediti! Pobedili bi samo ako bi se svi ujedinili, a to se neće desiti. Vrlo je moguće da će na izborima pobediti neki vojnik, oficir koji će pobediti i očistiti zemlju od kriminala i dovesti sve stvari u najbolji red, pa onda opet raspisati izbore.

Krajem novembra 1999. godine, vidovita Branka  je, takođe u Glasu javnosti, dala svoje prognoze o budućem političkom životu Srbije i Jugoslavije:

"Miloševiću niko neće moći da naudi. Vladaće dok Bog tako bude hteo. Ništa mu neće moći ni atentatori, a na izborima će opet ubedljivo pobediti.

Vidovita Nela se nije složila s njima:

Drašković će biti na prestolu zajedno s naslednikom loze Nemanjića. Mada, jedno vreme će i naslednici Karađorđevića da probaju da dođu, ali neće vladati. Biće puno muke i problema, zato sad ne vidim dobro ko je taj čovek Nemanjić.

Kad je 24. septembar 2000. određen kao datum izbora, NS nedeljnik je objavio intervju sa poznatim novosadskim astrologom, numerologom i belim magom Simom Spremom. Evo nekoliko zanimljivih delova iz objavljenog teksta:

Prema „zvezdanim" proračunima Sime Spreme, Slobodan Milošević ima najviše šanse, a da neko drugi pobedi - „nema teorije".

Po njegovim rečima, Miloševićev najozbiljniji protivkandidat je kandidat Demokratske opozicije Srbije dr Vojislav Koštunica. Kako kaže, Koštunica je „previše pošten" i „nedostaje mu malo bezobrazluka da se snađe u ovako mutnim vremenima". Njegova vremena tek dolaze. Prema numerologiji, kaže Simo Spremo, Koštunicin broj je devet, a „devetke su duhovnjaci" i njihovo vreme počinje sredinom 2001. godine. Tada su, prema njegovim saznanjima, sve šanse da u Srbiji krene na bolje. To se, kako primećujemo, savršeno poklapa sa republičkim izborima u Srbiji. Do tada će u Srbiji ostati mrak.

Do dugoočekivanih promena, pomoću kojih će Srbiji svanuti doći će na miran način sledeće godine. Međutim, njega mnogo više zabrinjava period nakon izbora, krajem septembra ove godine, kada su konstelacije planeta vrlo loše i kada ima astroloških indicija da dođe do sukoba, možda čak i krvoprolića.

Spremo veruje da i sadašnji državni vrh koristi usluge astrologa, te da datum izbora, 24. septembar 2000. godine, uopšte nije slučajno odabran. Između ostalog, na ruku rezimu ide i to što je taj datum u potpunoj opoziciji sa datumom Koštunicinog rođenja, 24. martom.

Vidimo da je prorok lepo podesio svoje proročanstvo za sredinu 2001. godine, kad je trebalo da se održe redovni republički izbori, a uz to je i konstelacije planeta krajem septembra proglasio za loše, kako bi "prorekao" krvoproliće posle izbora (do koga, i pored predviđanja nekih pesimistički nastrojenih analitičara, srećom nije došlo).

Nije Spremo kriv što nije pogodio. Jer, kako je to mogao da zna da će DOS pobediti i da će se održati prevremeni izbori za republičke poslanike?

Možda bi bilo pošteno da ovde priložimo i neko tačno proročanstvo koje se odnosi na naš politički život, ali takvo jednostavno ne postoji. Izgleda da se ni jedan od proroka nije usudio da prognozira drugačiji razvoj događaja, uprkos svim analizama agencija za ispitivanje javnog mnjenja. Verovatno da je hladni i trezveni realizam Vojislava Koštunice razlog što se on najlošije kotira kod naših vidovnjaka.

   


   
U časopisu "Nin" objavljen je feljton sa izvodima izknjige "Da li postoje stvari koje ne postoje". Samo prvi deo feljtona, u kome se govori o savremenim prorocima, pisan je specijalno za NIN. U tom delu koristio sam delove sa ove stranice sajta, pa sam naveo i citat sa navedenim proročanstvom koje je dao Simo Spremo. Ubrzo je na stranicama časopisa "Svet" (broj 229 od 12.03.2001) stigao odgovor Sime Spreme. Ceo tekst navodim ovde, bez svog komentara:

     

VIDOVITI SPREMO UZVRAĆA UDARAC!       

U jednom od prošlih brojeva časopisa "NIN" Voja Antonić, pisac knjige "Da li postoje stvari koje ne postoje?", uzeo je pod oštricu svoga pera domaće proroke, vidovnjake, iscelitelje i bioenergetičare optužujući ih za zloupotrebu verovanja i varanje naroda. U "ekipi prozvanih" našao se i beli mag Simo Spremo, koji je optužen da ništa nije pogodio prilikom svoje prognoze septembarskih izbora. Tim povodom smo upitali gospodina Sprema šta ima da kaže u svoju odbranu.

"Rekao sam da na tim izborima Slobodan Milošević ima najveće šanse, ali ne da će i pobediti. Rekao sam da se bojim sukoba koji možda mogu dovesti i do krvoprolića. Sukoba je bilo - srećom krvoprolića nije. Rekao sam da Koštuničino vreme nije počelo i da počinje polovinom 2001. godine, da će u Srbiji biti mrak do polovine 2001. i da se tek od tada može očekivati boljitak. U svemu ovome ne vidim ništa pogrešno.

Ali 'lovac', gospodin Voja Antonić, pod firmom 'borbe protiv prevare naroda' - tom istom narodu prodaje svoju knjigu i visak za 480,00 dinara. Navodno, da dokaže kako visak 'ne radi'. Tako gospodin Antonić, prodajući svoju istinu - od lovca postaje lovina. Jer, cilj mu je u osnovi isti kao i kod prevaranata koje lovi. Upravo ono za šta optužuje druge - da od naroda uzimaju novac na bilo koji način - radi i sam. Baš bih voleo da porazgovaram sa gospodinom Antnićem u nekom TV-duelu, ukoliko se ne plaši da će biti ulovljen."