Pseudonauka

3

Metafizika za studente elektrotehnike


 
Posebnu vrstu pseudonauke zastupaju ljudi koji se bave naukom, koji su naučno obrazovani ali nikad nisu uspeli da u sebi nadrastu mističko shvatanje sveta. U pokušaju da dokuče nešto što se po njihovom mišljenju nalazi iznad nauke, oni često nisu ni svesni koliko time degradiraju svoj naučni rad. 

Posebno je ozbiljan problem kad se takav naučnik nađe na položaju na kome može da utiče na formiranje shvatanja i stava nove generacije budućih naučnika. Profesor dr Dejan Raković je, recimo, u univerzitetskom udžbeniku Osnovi biofizike napisao:

Iako je reinkarnacija složen spiritualni fenomen (Wentz, 1968), treba reći da post-mortalno mentalno opterećeno (tzv. karmičko) adresiranje odlazeće jonske strukture - pruža jaku osnovu za mogućnost reinkarnacije, saglasno biofizičkom modelu svesti (Raković, 1994-95). Kao posledica, reinkarnacioni ciklusi mogu se očekivati između karmički povezanih osoba, u novim i novim međuzavisnim odnosima sve dok se ne “otplati karma”, odnosno dok se energetski ne rasterete mentalne asocijacije dvaju osoba - što istočna ezoterijska tradicija upravo i tvrdi!

Komentar:

Tako studenti elektrotehnike na Beogradskom univerzitetu uče o čakrama, telepatiji, vidovitosti, prekogniciji (viđenju budućnosti), astralnom telu, bioenergiji i reinkarnaciji. Takođe, svoje tehničko znanje mogu da obogate i navodnim biofizičkim (ne i psihološkim) objašnjenjem dejstva molitve koja bi, kako je autor objasnio, mogla “menjati karmičku preferenciju (i neprijatnosti) budućih događaja” (Osnovi biofizike, izdavač Grosknjiga 1995, str. 163-168).